Som Grau!

Capçalera de la manifestació

Les arts unides en la lluita pel Grau

El passat mes de febrer, el Tribunal Suprem va fer pública una sentència en la qual privava els Ensenyaments Artístics Superiors (EAS) d’oferir la titulació de Grau. L'esmentada sentència és la resposta al recurs que van presentar quatre universitats espanyoles de no incloure els EAS a l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) i, per tant, no tenir equivalència universitària. El document resol que els EAS no poden tenir denominació de Grau, tot i reconèixer que són subjectes de ple dret de l’EEES, i invalida una sèrie d’articles del Reial Decret. D’això, en resulta que la nostra adaptació a l’EEES quedi coixa. Hem de tenir en compte que dues promocions ja s’han matriculat com a Grau i no se sap amb quina titulació acabaran. És urgent que això quedi resolt abans de que finalitzi el curs 2011-12.

Els equips directius de l'ESAD (Escola Superior d’Art Dramàtic), l'ESCRBCC (Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya), el CSD (Conservatori Superior de Dansa), l'ESDAP (Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques i l'Esmuc van reunir-se amb estudiants dels diversos centres per informar-nos de la situació en què ens trobem després de la sentència del Tribunal Suprem. Com a estudiants i com a membres del Consell d'Escola de l'Esmuc hem estat assistint a diverses reunions amb representants dels estudiants dels altres quatre centres públics. En aquestes trobades, ens hem coordinat per dur a terme diverses accions, entre les quals destaca la convocatòria d'una manifestació unitària.

El dimecres 23 de maig va tenir lloc la manifestació dels estudiants d'Ensenyaments Artístics Superiors de Catalunya per reclamar la recuperació de la denominació de Grau per als nostres estudis. A les dotze del migdia, més de 600 persones van congregar-se a la plaça de la Universitat per fer escoltar les seves reclamacions. Sota un sol radiant, la manifestació va tenir un ambient festiu immillorable i va incloure música i dramatitzacions de la mort del Grau. La pancarta principal, que obria la marxa, anunciava “Les arts unides en la lluita pel Grau”, i les consignes com “Què som? Grau!” o “Equivalent qui no boti” no van caure en cap moment. Van unir-s'hi professors i directors d'altres centres, tot i que la presència de professors de la nostra Escola va ser mínima.

Val la pena comentar, d'altra banda, l'enorme quantitat d'octavetes que vam poder repartir entre els passejants i l'enorme interès dels turistes que hi havia a la Plaça de Catalunya i la Rambla.

El recorregut de la protesta acabava a la plaça de Sant Jaume, on el gruix de manifestants va seure a terra de cara a la Generalitat de Catalunya. Allà va tenir lloc la lectura del manifest, en què, a més d'explicar la situació actual dels nostres estudis, s'exposaven les cinc reclamacions que ens van dur al carrer:

  • El restabliment de la denominació de "Grau” per als nostres estudis.
  • Una esmena de la LOE per adaptar-los a l’Espai Europeu d’Educació Superior.
  • El manteniment d’un règim diferenciat de l’universitari per les nostres característiques.
  • Un posicionament clar de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
  • Una solució urgent del Ministeri d’Educació abans de finalitzar el curs 2011-12.

Un cop llegit el manifest, la Gina Quatrecases i l'Enric Aragonès vam entrar a la Generalitat de Catalunya per lliurar una carta per a la consellera Irene Rigau.

La valoració de la manifestació per part dels organitzadors és molt positiva, tant per la quantitat de persones concentrades com pel bon desenvolupament de la protesta. Restem a l'espera d'una resposta per part de la consellera Irene Rigau i del ministre José Ignacio Wert. Hi ha consens en la idea que, si la solució no arriba de manera urgent, les mobilitzacions i altres accions continuaran.

Moltes gràcies a tots als que vàreu participar en la protesta i a tots als que, d’alguna o altra manera, vàreu donar el vostre suport.

Enric Aragonès Jové (estudiant de pedagogia del piano) i Gina Quatrecases Archs (estudiant de musicologia).

Comments

Log in to comment.