Projectes

Llista de projectes en els que participa o ha participat el el Departament de Sonologia.

WoodMusick

WoodMusick_Logo_web

This Action (FPS COST Action FP1302, web) aims to combine forces and to foster research on wooden musical instruments in order to preserve and develop the dissemination of knowledge on musical instruments in Europe through inter disciplinary research. The proposed program involves curators and conservators on the one side, wood scientists, chemists and acousticians on the other side, and finally, researchers in organology and making of instruments. As part of the CIMCIM (International Committee of Musical Instrument Museums and Collections) network, working with some members of the former WoodCultHer COST and with makers, the project will integrate study, conservation and preservation works on musical instruments in heritage, and will allow the different European teams working on wood to participate in research projects on musical instruments. The collaboration will help to develop cooperative programs on specific projects about the study and identification of artefacts and about the conservation of musical instruments.

Phenicx

Phenicx

Phenicx (Performances as Highly Enriched aNd Interactive Concert eXperiences, web) és un projecte de recerca de 36 mesos de durada, finançat per la Unió Europea (FP7-ICT-2011-9), amb un pressupost total de 2.800.000€ dels quals 178.866€ són per l'Esmuc. El consorci està format per 7 institucions: Universitat Pompeu Fabra (UPF, Espanya), Technische Universiteit Delft (TUD, Països Baixos), Universitaet Linz (JKU, Austria), Stichting Koninklijk Concertgebouworkest (RCO, Països Baixos), Video Dock BV (VD, Països Baixos), Oesterreichische Studiengesellschaft fuer Kybernetik (OFAI, Àustria), i l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC, Espanya). En què consisteix el projecte Phenicx? La facilitat d'accés a la xarxa i l'abaratiment de les tecnologies relacionades amb internet han capgirat radicalment la cultura i consum d'oci. Aquest nou paradigma contrasta amb les formes d'entreteniment més tradicionals, com per exemple la visualització d'una pel·lícula al cinema o l'assistència a un concert en viu. El principal objectiu del projecte Phenicx és establir ponts entre aquestes dues (i igual de vàlides) maneres d’entendre l'entreteniment, la tradicional i la que depèn de la xarxa. Per això, cal fer un anàlisi exhaustiu de l'estat de l'art de les tecnologies en xarxa relacionades amb les multimèdia i aplicar-les en el complement i enriquiment de l'experiència tradicional d'assistència a un concert. També és objectiu del projecte fer l'experiència d'assistència a un concert més accessible a la societat. Dins el projecte, els concerts esdevenen una experiència multimodal, amb múltiples perspectives i amb moltes capes superposades que poden ser explorades, personalitzades i compartides fàcilment. D'aquesta manera, el principal objectiu és, en realitat, un objectiu doble: (a) fer els concerts més atractius per una audiència potencial, i (b) maximitzar les experiències sentides en l'assistència en un concert. Des del punt de vista científic, el projecte Phenicx ha d'aportar les tecnologies que permetin l'enregistrament multimodal dels concerts, així com la creació dels artefactes digitals que enriqueixen l'experiència. El projecte Phenicx es centra, en principi, en els concerts de música clàssica, en format orquestra, però la tecnologia desenvolupada ha de ser prou flexible com per poder atraure l'interès d'altres tipus de formacions (quartets de cambra, duos, etc.) fins i tot d'altres àmbits (tradicional, música antiga, Jazz, etc.). El paper de l'Esmuc dins aquest projecte es divideix en dues parts. La primera és proporcionar al conjunt de socis del projecte un entorn accessible i flexible per testejar les tecnologies que es desenvolupen. La segona consisteix en aprofundir i fiançar la línia de recerca en gest i expressivitat musical iniciada per Oriol Saña i Enric Guaus, amb la concessió d'una beca per un estudiant de doctorat.

Polifonia

El projecte Polifonia va començar el 2004 estudiant diversos temes relacionats amb la formació professional de la música a Europa. El 2011, la Comissió europea va aprovar una pròrroga del projecte fins el 2014. Actualment, el projecte és coordinat conjuntament pel Koninklijk Conservatorium de La Haia i l'Associació Europea de Conservatoris (AEC), i involucra 55 organitzacions dedicades a la formació professional de la música i la professió musical en 26 països europeus i 4 països fora d'Europa. El projecte compta amb 5 grups de treball que tracten els temes següents: (1) Reforma curricular: l'avaluació i les normes. (2) Reforma curricular: la investigació artística en l'educació musical superior. (3) Governança: l'acreditació i l'avaluació comparativa. (4) Aprenentatge permanent: l'educació en l'esperit empresarial. (5) Mobilitat: reconeixement, seguiment i titulacions conjuntes. L’ESMUC participa de forma activa al segon grup de treball “Artistic Research”. Aquest grup de treball aprofundeix en la modernització de l'educació superior en el sector de l'educació musical,i en la millora de la qualitat de l'educació a través d'un debat sobre el paper de la recerca (i en particular, la recerca artística) en les institucions d'educació musical. Després de l'exercici d’anàlisi general sobre el paper de la investigació en educació musical superior executat en el cicle anterior, la xarxa Polifonia es centra en la investigació artística que, per seva naturalesa, està estretament relacionat amb la pràctica artística i musical. Els objectius d'aquest grup de treball són: (a) Preparació i investigació de EPARM (Plataforma Europea d'Investigació Artística de Música),  (b) Estudi sobre el contingut de 2n cicle l'Educació Musical de programes grau superiors com les rutes a programes de doctorats artístics, i (c) Registre europeu de revisors per a la investigació artística a la música. Les institucions que participen en aquest grup de treball són Orpheus Instituut (Gent), Escola Superior de Musica de Catalunta (Barcelona), Hochschule für Musik Karlsruhe (Karlsruhe), Sibelius Akatemia (Helsinki), Conservatoire national supérieur musique et danse de Lyon (Lyon), Society for Artistic Research (SAR) (Bern), Royal Conservatoire of Scotland (Glasgow), Lithuanian Academy of Music and Theatre (Vilnius), Griffith University Brisbane (Brisbane), McGill University Schulich School of Music (Montreal), European Association of Conservatoires (AEC) (Brussels).

Sons del sud

goethe

El so del sud: un viatge a través dels tons, les paraules i la música que inicia el 2010 l’Institut Goethe de Gènova, en col·laboració amb el departament de música electrònica del Conservatorio di Musica Niccolò Paganini. Més tard, es proposaren dues ciutats més, Barcelona i Lisboa, perquè contribuïssin conjuntament a la iniciativa de l’Institut Goethe, “Un viatge pel Sud”. Els Instituts Goethe de Barcelona i Lisboa podien treballar, d’una banda, amb l’Escola superior de música de Catalunya i el cap del departament de sonologia Perfecto Herrera, i de l’altra amb el compositor Miguel Azguime. La coordinació de tot el projecte, així com la realització de l’aportació italiana anaven a càrrec de Roberto Doati. “Der Klangdes Südens” - el so del sud, és un projecte en el que s'han elaborat tres peces de Hörspiele (teatre radiofònic) basades en textos originals escrits per autors alemanys. La música ha anat a càrrec de joves compositors amb una incipient carrera en l'art sonor i la música electroacústica. La idea del viatge al sud (Eine Reise in den Süden) va esser un important tema del Romanticisme alemany, i aquí s'ha desenvolupat, juntament amb el concepte de ràdio heretat de Marinetti (imaginació sense fils) a partir de paisatges sonors enregistrats en les 3 ciutats implicades en el projecte: Barcelona, Genova i Lisboa. Els tres escriptors (Judith Kuckart per a Barcelona, Nora Gomringer per a Gènova i Juli Zeh per a Lisboa) van utilitzar els paisatges sonors com a única font d'inspiració a l'hora de crear els texts que, traduïts respectivament al Català, Italià i Portuguès, es van enregistrar per actors professionals. Les seves veus, juntament amb els sons de les ciutats, formen la base sobre la qual la part musical de cada Hörspiel es desenvolupa. D'aquesta manera, els sons que van arribar des del sud a Alemanya, han tornat al sud en forma de text que es transforma, altra vegada, en so ien música.

Magister Musicae

magistermusicae

Magister Musicae es un portal Web que incluye un catálogo de enseñanza musical digitalizada de más de 3.000 horas, con clases impartidas por más de 200 célebres músicos internacionales. Con el objetivo de perpetuar para las generaciones futuras las clases que cada día tenían lugar en la Escuela Superior de Música Reina Sofía y hacerlas accesibles a un mayor número de personas, Paloma O`Shea promovió este proyecto desde la Fundación Albéniz, de la que es presidenta y fundadora. En el año 2000, el Ministerio de Ciencia y Tecnología Español apoyó el proyecto con una importante dotación económica englobada en el ámbito del programa PROFIT. Tres años de I+D tecnológica centrada en la digitalización, catalogación, compresión y difusión de vídeo de alta calidad en Internet, dieron como resultado HTCMedia, una herramienta que permite gestionar grandes cantidades de información en vídeo de una forma simple y que ha sido fundamental para la creación de Magister Musicae. Las clases magistrales se graban en las escuelas de música. Estas lecciones son analizadas pedagógicamente por musicólogos especializados, catalogadas según obra y movimientos y después en unidades didácticas de hasta 6 minutos de duración. Esta clasificación permite al visitante acceder directamente al concepto didáctico que sea de su interés e interrelacionar distintas clases de distintos profesores. El acceso a esta información requiere software de Microsoft y está protegido por técnicas de DRM. La distribución del contenido multimedia es híbrida: hay un servidor central de licencias de pago por visión pero el contenido en sí se distribuye a los centros en forma de DVD cifrados.

Harmos

harmos

HARMOS (European Multilingual Digital Data Collection for Multimedia Content in Music Heritage) is a project supported by the eCONTENT Programme (EDC 11189-HARMOS/2877, from 01/04/2004 to 31/03/2006) and coordinated by the Fundacion Albéniz. The aim of the project is the development of on-line educational materials based on video footage of masterclasses and music lessons in various European conservatoires. The project focused on music heritage and popular music in the context of eLearning, with the participation of renowned European music schools and national conservatories. OrbiTeam contributed a collaborative component used for annotating the digital content. Partners in HARMOS are the Fundacion Isaac Albeniz (FIA), the Music Technology Group (MTG) of Universitat Pompeu Fabra Barcelona (UPF) and a number of European music schools (e.g. Staatliche Musikhochschule Stuttgart, Royal College of Music London).