Raimon Àvila

Raimon Àvila
Formació Corporal i Comunicació I i II

És llicenciat en dansa contemporània per l'Institut del Teatre de Barcelona. El 1983 completa els seus estudis a l'escola Mudra, de Maurice Béjart, a Brussel·les i, novament a Barcelona, actua en diversos espectacles. Durant aquest període forma part de les companyies: Ballet Contemporani de Barcelona, Avelina Argüelles, MUDRA, Teatre Metropolità de Barcelona, Companyia de Dansa de l'Institut del Teatre i Cos de Ball del Gran Teatre del Liceu.

Des de 1988 imparteix classes de tècniques de coneixement corporal i, més recentment, tallers d’interpretació, a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre. A partir de  2001, també dóna classes a temps parcial a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Així mateix, ha impartit cursos i seminaris a l’Escola Massana, Barcelona, Escuela Navarra de Teatro, Pamplona, Sala Beckett, Barcelona, i Royal Scottish Academy of Music and Drama, Glasgow.

Del 1988 al 2002 ocupa diversos càrrecs docents a l’Institut del Teatre (Secretari Acadèmic, Cap de Departament de Moviment) i el 2002 és elegit Director de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre, càrrec que ocupa fins el 2006. El 2014 és nomenat Coordinador Acadèmic.

Ha escrit, estrenat i publicat diverses obres de teatre, entre les que cal destacar Home Perplex (Accèssit al Premi Ignasi Iglésias 1989) Mombasa (1991), L’ombra de Sandip (1992) i Oracle (1997). Entre les seves adaptacions per al teatre cal destacar la de Vida i destí de Vassili Grosman, estrenada a la Sala Muntaner (2009) amb el títol de Dues dones.

El 1997 guanya el premi Viola d'Argent als Jocs Florals de Barcelona pel seu llibre de poemes Alfabet i l'octubre del mateix any, el premi Vicent Andrés Estellés de poesia per Barrancs de Fut i Lud. Dos anys més tard és guardonat, també als Jocs Florals de Barcelona, amb la Flor Natural pel poemari Litúrgia del Fang. Ha participat en diversos recitals de poesia, entre els que cal destacar el 16è Festival Internacional de Poesia de Barcelona i el cicle Gest i Paraula, al Caixa Fòrum.

Del 1990 al 1992 treballa com a crític de dansa al Diari de Barcelona.

El 1992 coreografia i dirigeix part de la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona i, l’11 de setembre 2004 la Sardana de la Pau, al Fòrum  de les Cultures.

Del 1994 al 2000 és membre electe del Consell de Direcció de l’associació European League of Instituts of the Arts (ELIA) en representació de l’Institut del Teatre de Barcelona i actua com a  coordinador del congrés de l’associació l’any 2000, coincidint amb la inauguració de la nova seu de l’Institut del Teatre, amb l’assistència de més de 600 participants.

El 2008 presenta al Pabelló Mis Van der Roe Haikús de tardor, conjuntament amb Sôichi Yukimone.

El 2010 fa l’assessorament de moviment de la minisèrie Ermessenda, produïda per TV3 i dirigida per Lluís Maria Güell.

El seva tasca investigadora se centra sobre la relació entre el moviment i l’emoció, en l’àmbit de les arts escèniques.

Últimes publicacions

Llibres

  • LITÚRGIA DEL FANG, La Magrana, Barcelona 2000
  • KYLIAN, SOMNIADOR DE DANSES, Institut del Teatre, Barcelona 2002.
  • MOURE I COMMOURE, CONSCIÈNCIA CORPORAL PER A ACTORS; MÚSICS I BALLARINS, Institut del Teatre, Barcelona 2011.
  • IMPULSOS, EMOCIÓ I QUALITAT DE MOVIMENT EN L’INTÈRPRET ESCÈNIC, en procés de publicació, Institut del Teatre

Articles

  • “Fernand Shirren i els moviments del ritme” ESTUDIS ESCÈNICS núm. 32 Tardor 2007. Institut del Teatre
  • “Jirí Kylián, somniador de danses” ESTUDIS ESCÈNICS núm. 35 Estiu de 2009. Institut del Teatre
  • “Ensenyaments artístics i neurociència de les emocions” ESTUDIS ESCÈNICS núm. 38 Primavera 2012. Institut del Teatre