VI Esmuc Piano Forum

L'Esmuc Piano Forum ha esdevingut una cita ja habitual en el calendari de pianistes i estudiosos d'aquest instrument. El proper 27 de febrer se celebrarà la 6a edició, que girarà entorn de tres temes ben actuals: el piano del segle XXI, amb la presència de Francesco Tristano, les dones en la música, de la mà de Pilar Valero, i les classes en línia. La classe magistral/concert de Francesco Tristano podrà seguir-se a través del canal de l'ESMUC a Youtube.

Francesco Tristano i el piano del segle XXI

Els pianistes acostumem a estar en contacte permanent amb el passat. Toquem un instrument antic, ideat al segle XVIII i que en l’últim segle ha evolucionat poc. Estem familiaritzats amb el repertori extensíssim que al llarg de tres segles el piano ha anat atresorant. Amb un passat tan esplendorós és comprensible que a vegades oblidem les possibilitats del piano actual i, sobretot, dels pianos del demà. 

En aquest VI Esmuc Piano Fòrum volem reflexionar sobre els futurs possibles del piano amb un dels intèrprets més intrèpids del panorama actual, Francesco Tristano, un pianista que ha estat capaç d’alternar els enregistraments de J. S. Bach i Buxtehude per a discogràfiques com Deutsche Grammophon o Sony Classical amb actuacions a discoteques. Tristano és un virtuós del piano, però també dels teclats; és un brillant intèrpret de Mozart, però també de Berio; és intèrpret però també compositor i improvisador. Amb ell aprofundirem en les possibilitats actuals i futures del nostre instrument. Perquè Francesco Tristano fa anys que imagina el futur del piano, tant en l’estudi d'enregistrament com en els escenaris. L’any 2020 va suposar una convulsió per la música en viu que ens ha fet replantejar moltes qüestions. En aquesta trobada, Tristano ens proposa parlar de tot això a través d’una xerrada, un col·loqui i un tast del seu piano en viu. 

Les dones en la música

En els últims temps han proliferat els estudis sobre compositores, però no s’ha estudiat prou el paper de les dones en l’educació musical. La Dra. Pilar Valero, Doctora en Ciències Humanes i professora de piano al Conservatori de Múrcia, ens proposa una conferència al voltant de la dona com a transmissora de la «saviesa culta» de la música. 

Les classes online, a debat

I en els temps difícils que estem vivint no hem volgut deixar passar l’oportunitat de proposar un intercanvi d’opinions, experiències i anècdotes sobre les classes online: són una opció de futur o un recurs d’emergència? ¿Penseu que una classe a través d’Internet pot arribar a substituir una classe en directe si es fa en unes òptimes condicions tècniques? O penseu que el contacte directe amb l’estudiant és indispensable? Segur que serà un debat enriquidor i apassionant.

A més d’aquestes activitats, podrem escoltar els nostres estudiants, que són el futur del piano. D’una banda, una selecció d’estudiants de l’Esmuc ens oferiran un concert comentat amb música de compositors actuals, coordinat per l’estudiant de màster Daniel Falces. De l’altra, seran els estudiants dels conservatoris i escoles de música de Catalunya els encarregats d’oferir el tradicional concert de cloenda del Fòrum. 

Tots els actes tindran lloc a la sala d'orquestra de l'Esmuc. L'accés presencial és lliure, amb aforament restringit a 40 persones. Alternativament, es pot seguir el Fòrum en streaming, a través de la plataforma Zoom.

Ambdues modalitats requereixen inscripció prèvia

TANCADES LES INSCRIPCIONS PRESENCIALS

VULL SEGUIR EL FÒRUM EN STREAMING

Programa

Dissabte 27
10.00 Benvinguda participants
10:15

Piano 2.0. El piano del futur. Conferència-concert. 

Francesco Tristano (Pianista) 

12:30 Pausa
13.00

El piano sol a la música espanyola de nova creació. Concert d’estudiants de l’Esmuc. 

Coordinat per l’estudiant de màster Daniel Falces

14.00 Pausa
16.00

Les dones compositores. Conferència. 

Dra. Pilar Valero (Catedràtica de piano del Conservatorio Superior de Música de Murcia) 

17:30 Pausa
18.00

Les classes online a debat. Col·loqui sobre les classes online: són una alternativa o una obligació? 

Moderat pel Dr. Rafael Salinas, professor de l'ESMUC

19.30 Pausa
20.00 Cloenda del Fòrum. Concert d’estudiants dels conservatoris i les escoles de música de Catalunya

 

Col·laboradors