Viure a Barcelona

En aquesta secció trobareu la informació bàsica per a viure i moure's per la ciutat de Barcelona:

Benvinguts a Catalunya

Catalunya és un país amb set milions d’habitants, una superfície actual de 32.000 km2, més de mil anys d’història i una cultura i una llengua pròpies que n’han anat configurant la personalitat. Els catalans hem estat sempre oberts a tothom. Ens agrada rebre els forasters i mostrar-los la nostra terra. I ens satisfà que s’hi trobin bé, com a casa. Per això, potser, som un poble d’acollida per naturalesa.

Catalunya és, des de sempre, un país molt actiu culturalment: teatre, música, dansa, museus, exposicions, disseny, etc. Podeu fer-ne un recorregut i informar-vos al web de la Generalitat de Catalunya.

Benvinguts a Barcelona

La ciutat de Barcelona ha estat i és la capital de Catalunya, sense desmerèixer en cap cas la importància històrica, econòmica i cultural d’altres ciutats del país: Lleida, Girona, Tarragona, Vic, Manresa, Tortosa, Reus...

Si voleu conèixer els primers temps de Barcino, amb dos mil anys d’antiguitat, heu de passejar per les excavacions arqueològiques de la ciutat romana i admirar la solució tècnica que fa transcórrer el passeig sota els carrers i els monuments medievals.

Si us perdeu pel Barri Gòtic, hi podeu reviure l’ambient de la Barcelona medieval, al voltant de la catedral, del Palau Reial i dels edificis que avui encara són seu de les institucions de govern: l’Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat de Catalunya. D’aquí us podeu arribar al barri de la Ribera, on trobareu el Museu Picasso i la basílica gòtica de Santa Maria del Mar, el Parc de la Ciutadella amb la seu del Parlament de Catalunya, el Zoològic i diversos museus. Allà mateix, vora la mar, hi ha la Barceloneta, barri mariner del segle XVIII, amb restaurants on podeu degustar especialitats marineres.

Passegeu també per la Rambla, presidida pel Gran Teatre del Liceu, i admireu-hi les parades d’ocells i de flors, i els quioscs de diaris (se’n trobaran gairebé de tot el món), revistes i llibres. Dia i nit, la Rambla conserva un ambient únic i, si teniu temps, veureu que la gent que hi passa canvia amb el pas de les hores. Rambla avall i als carrers laterals hi ha tota mena d’establiments de restauració.

Al segle XIX, la ciutat va viure una etapa de creixement, fruit de la industrialització aleshores floreixent. Els pobles de la rodalia van ser units pel modèlic pla urbanístic d’Idelfons Cerdà conegut com l’Eixample, ple de botigues i de galeries d’art. Val la pena que passegeu pel Passeig de Gràcia, on admirareu les cases modernistes de la cruïlla del carrer d’Aragó i la "Pedrera", casa de façana ondulada bastida per Gaudí. Eixample enllà trobareu la Sagrada Família, grandiós i insòlit temple també de Gaudí i el Parc Güell, del mateix arquitecte, que no podeu deixar de visitar.

Els barris senyorials, com el de Pedralbes, on s’alça un monestir gòtic tancat per una petita muralla, ocupen el peu de la serra de Collserola al cim de la qual –el Tibidabo- hi ha un parc d’atraccions al qual s’accedeix per mitjà del Tramvia Blau, relíquia del passat, i un funicular. A Montjuïc, l’altra muntanya de la ciutat, arran la mar, trobareu entre jardins museus interessants com la Fundació Miró i el Museu Nacional d’Art de Catalunya, les grans instal•lacions olímpiques - amb l’antic estadi i el Palau Sant Jordi -, un altre parc d’atraccions i el Poble Espanyol, amb la reproducció d’edificis típics de tot Espanya. El vell port ha estat renovat i s’ha convertit en un dels grans espais lúdics ciutadans, que té continuació, més enllà de la Barceloneta, amb les instal·lacions del port olímpic.

Barcelona és tot l’any una ciutat plena de vida, amb una intensa activitat cultural, comercial i esportiva: música, teatre, cine, dansa, òpera, exposicions, fires internacionals, botigues i centres comercials, galeries d’art, centres de disseny, etc.

Podeu estar al corrent de la vida cultural de Barcelona al web de l’Ajuntament.

Moure’s per la ciutat

Informació general sobre el transport metropolità: http://www.tmb.net

  • Metro i Ferrocarrils de la Generalitat: Actualment Barcelona disposa de sis línies metro, que abracen un total de 86,6 quilòmetres a través de 123 estacions. Més informació sobre metro, autobusos i transports metropolitans.
  • Bus: Barcelona té una flota de més de 1000 autobusos que cobreixen més de 80 línies per a arribar a qualsevol zona de la ciutat. Més informació sobre metro, autobusos i transports metropolitans.
  • Tramvia: El transport amb tramvia s’està desenvolupant a Barcelona. Les quatre línies existents permeten accedir ràpidament a importants àrees industrials, centres comercials i zones residencials. Més informació.
  • Taxis: Barcelona compta amb una flota d'onze mil taxis, fàcilment identificables pels colors groc i negre.
  • Bicicletes: La bicicleta és un mitjà diferent per a moure’s. La ciutat disposa de carrils bici i un servei públic de bicicletes, Bicing, que té com a principal finalitat cobrir els petits trajectes diaris que es fan per dins de la ciutat.

Allotjar-se a Barcelona

El Barcelona Centre Universitari (BCU) és una entitat que té l’objectiu de facilitar tots aquells aspectes de la vida extraacadèmica de la comunitat universitària forana. L’ESMUC col·labora estretament amb el BCU amb la qual cosa, les persones que vénen a l’Escola per estudiar o treballar poden comptar amb els serveis que ofereix el BCU. Entre aquests serveis destaquen la borsa i la gestió d’allotjament per a l’estudiant, personal docent i investigador forà. El BCU també compta amb la guia de serveis per gaudir plenament de l’àmplia oferta cultural d’oci de Barcelona, gestionant activitats destinades a la integració cultural i social d’aquest col·lectiu forà. Visites a museus i galeries, rutes culturals, teatre, música i exposicions són algunes de les nombroses activitats que gestiona el Barcelona Centre Universitari.

Estimació de costos de l’estada

El cost de l’estada a Barcelona per l’estudiant que vé d’altres països depèn, en gran mesura, del preu de l’allotjament i de viure a la ciutat o en d’altres poblacions properes a la ciutat.

Les despeses aproximades per persona i mes, vivint a Barcelona, poden ser:

  • Lloguer: Residència d’estudiants: 500-700€. Pis d’estudiants compartit: 300-400€
  • Menjar: 170-220€
  • Desplaçaments: 30-60€
  • Material d’estudi: 30€
  • Roba i altres despeses de manutenció: 60-90€