Daniel Carbonell

Carbonell, Daniel

Professor de gralla i dolçaina

Daniel Carbonell Sugranyes és professor de gralla i dolçaina. Treballa per a la difusió i pedagogia d'aquests instruments. Graduat a l'ESMUC en oboès històrics, s'ha especialitzat en la xeremia i els baixonets. Actualment forma part de la companyia de dansa i música Xuriach.

Ha estat un dels pioners en la recuperació de la tarota amb el grup Bufalodre i ha fundat la Cobla de Tarotes del Ball de Cavallets de Reus i el Quartet Mantuano. Amb els Ganxets, Grallers del Baix Camp ha treballat per recuperar les gralles llargues i el repertori del tombant del 1900. Amb aquest grup també ha fet una proposta d'actualització de repertori, tant de cercavila com de concert i han estat uns dels precursors del ball de gralles modern. Han editat els llibres Música del Temps I i II.

Ha fundat el grups Metralla de gralles i metalls i el grup de Rock La Banda de la Festa Major. Ha fet concerts de gralla i orgue, ha estrenat obres de llenguatge contemporani com Deriva Herran, d'Ivan Joanals o Antípoda per a gralla i electrònica, de Joan Bages. Col·labora amb Pau Orriols, Xavier Orriols i Ton Munné en la posada a punt d'instruments i amb Pere Masalias en la construcció de canyes. Es considera compositor i arranjador per necessitat i afició. Ha fet la música del Lleó, el Ball de Cavallets, la Víbria i la Cucafera de Reus i ha guanyat el concurs de composició dels Gegants de la Casa Caritat de Barcelona. És fundador de l'Aula de Sons Escola de Música Tradicional. Ha participat en la consolidació de les bases tècniques i pedagògiques del món de la gralla actual.