El Kronos Quartet a l’ESMUC

Publicat el 17/06/2019

Els membres del Kronos Quartet portaran a terme, durant els dies 24 i 25 de juny, el seu projecte Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire amb estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Tres quartets de corda i un de saxos participaran en aquest projecte educatiu que tindrà la seva especial cloenda en els concerts inaugurals del Festival Grec de Barcelona, el 26 i 27 de juny. Els quartets de l’ESMUC actuaran als jardins del Teatre Grec, just abans de l’actuació del Kronos Quartet, i posteriorment, amb el grup interpretaran un dels temes del seu concert.

 

L’actuació dels músics de l’ESMUC, els dies 26 i 27 de juny començarà a partir de les 20 hores (inicialment s'havia previst a les 19.30 h, però l'organització ha comprovat a aquesta hora el sol encara és molt fort) i el concert del Kronos Quartet amb Alba G. Corral, a les 22 hores. 

Les sessions de treball amb els quartets de l’ESMUC dels dies 24 i 25 de juny són obertes al públic i l’aforament està limitat a la capacitat de la sala. Espais: Sala d'Orquestra, aules A351, A352, A353, A354. 

  • Dilluns 24 de juny. Sessions de treball entre les 11 i les 13.15 i entre les 13.45 i les 16 hores.
  • Dimarts 25 de juny. Sessions de treball entre les 10 i les 12.15 h i entre les 12.45 h i les 16 hores.

La intenció del projecte Fifty for the Future és reunir docència i experiència professional real. La iniciativa posa en contacte uns mestres de les cordes, amb una especial mirada a la música contemporània, amb un estudiants del títol superior de música que ja comencen a realitzar les seves actuacions professionals des del punt de vista individual i col·lectiu.

Els quatre quartets de l’ESMUC compartiran unes sessions de treball amb cadascú dels membres del Kronos Quartet, i amb tot el grup a la vegada, per desenvolupar els temes que els estudiants interpretaran als jardins del Teatre Grec, com aperitius dels concerts inaugurals del Festival Grec de Barcelona. Els quartets estan coordinats pel cap del departament de Música Contemporània de l’ESMUC (modalitat instruments orquestrals) i també director artístic de l’ensemble BCN216, David Albet.

Als jardins, els quartets repartits pel Roserar Amargós del jardins del Teatre Grec interpretaran una tria de peces del repertori de Fifty for the Future. Posteriorment, els quartets de corda de l’ESMUC actuaran en el concert, com una mena de quartet multiplicat, en un dels temes que interpreta el Kronos Quartet, l’obra Quartet Saz, de Philip Glass.

 

Fifty for the Future

El projecte Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire és un projecte de la Kronos performing Arts Association que es va posar en marxa l’any 2015. L’eix d’aquesta iniciativa és constituir un projecte d’educació i llegat musical que està encarregant la primera biblioteca d’ensenyament de repertori contemporani per a quartet de cordes, i que es distribueix de manera gratuïta. El projecte està pensat expressament per a l’entrenament d’estudiants i professionals emergents. 

Cada any, durant cinc anys, el projecte encarrega deu noves creacions (la meitat signades per dones i l’altra per homes). Les peces resultants, a més de material d’ensenyament complementari que inclou enregistraments, vídeos, notes d’interpretació i entrevistes amb els compositors estan disponibles a kronosquartet.org per a la consulta de qualsevol interessat.

En aquesta ocasió, els estudiants participants en aquest projecte treballaran les següents obres, que s’han pogut encarregat gràcies a socis com el Carnagie Hall i altres institucions:

Amrit, de Kala Ramnath; Play, de Merlihn Twaalfhoven; From the Book, de Yotam Haber; Sunjata’s Time; de Fodé Lassana Diabaté; Little Black Book, de Jlin, i Quartet Satz, de Philip Glass. Aquests temes també seran interpretats en els dos concerts del Kronos Quartet.

Quartets Participants

Quartet Atenea interpretarà Amrit, de Kala Ramnath amb arranjaments de Reena Esmail. 

Intèrprets: Andrea Santiago Carrillo i Gil Sisquella Oncins; violins; Bernat Santacana Hervada, viola; Àlex Olmedo Duynslaeger, violoncel.

El Quartet Atenea és una jove formació cambrística nascuda l’any 2018 de la mà d’estudiants de l’ESMUC i el Conservatori del Liceu sota el mestratge del prestigiós Quartet Casals. El projecte neix de la voluntat de consolidar una formació estable que abraci el repertori clàssic escrit per quartet de corda des del classicisme del segle XVIII fins als corrents musicals del segle XX. El quartet ha estat seleccionat per participar en el curs internacional organitzat per Joventuts Musicals d’Alemanya a Weikersheim, on han rebut classes dels professors Heime Müller, Donald Weilerstein, Vivian Hornik Weilerstein i el Quartet Casals. Han actuat a diversos cicles de concerts com ara el cicle Quinze Vint-i-dos, el Cicle de Concerts de Professors del Conservatori de Manresa impulsat per l’Ajuntament de Manresa i dins del cicle l’Espai la Plana de l’OM al Kursaal de Manresa.

Quartet Vivancos interpretarà Play, de Merlihn Twaalfhoven.

Intèrprets: Jordi Prim Roma i Anna Sanchis, violins; Estela Megías Sánchez, viola; Joaquim Tejedor Arruga, violoncel.

El Quartet Vivancos és un grup format per quatre estudiants de primer curs de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Fa poc més de mig any que es van endisar en el món de la música de cambra i ja han fet diversos concerts arreu de Catalunya. Reben classes exclusivament dels integrants del Quartet Casals. Cal destacar que van participar al Paranimf de la Universitat de Barcelona dins del XXXII Cicle de Música a la Universitat.

Nina Quartet interpretarà From the book, de Yotam Haber.

Intèrprets: Dario Rodriguez Ventura i Javier Curiel Pérez, violins; Pau Planell Mollist, viola; Carmen Kleykens Vidal, violoncel.

Fundat el 2018, el Nina Quartet participà en el II Festival Monumental Ciutat de Càceres rebent classes de Yuval Gotlibovich i Dirk Mommertz. Actualment cursen els seus estudis de cambra sota el mestratge d’Abel Tomàs i Arnau Tomàs, integrants del Quartet Casals. Pròximament seguiran la seva carrera amb Kennedy Moretti. 

Airum Saxophone Quartet interpretarà Sunjata’s Time, de Fodé Lassana Diabaté, amb arranjaments de Jacob Garchik. 

Intèrprets: Denís Casanova, Ana Parejo, Joseph Hooworth i Marçal Montlló.

Airum Saxophone, és una formació de recent creació (2018). Fins al moment han realitzat dos concerts pedagògics a l'Escola Santa Anna i a l'institut públic Can Vilurama de Barcelona. Han participat en un concert organitzat per a la inauguració de la plaça Anna Lizaran a Barcelona; També han participat a l'estrena de l'obra Through Death Valley to Las Vegas, d'Anna Blanch, per a quartet de saxòfons, a la Sala 4 de L'Auditori.

Concert inaugural del Festival Grec

El resultat final de la feina realitzada pel Kronos Quartet i els estudiants podrà veure’s al concert inaugural del Festival Grec, el 26 i el 27 de juny. A més del Kronos Quartet i la participació dels estudiants de l’ESMUC, l’actuació compta amb la participació d’Alba G. Corral que acompanyarà amb visuals generats per aquesta artista audiovisual i programadora creativa.  També hi participarà la cantant Maria Arnal que interpretarà alguns temes vocals del programa.

El concert és una producció del Grec 2019 Festival de Barcelona amb la col·laboració de l’ESMUC.

                       

Més informació:

Concert Kronos Quartet

Kronos performing Arts Association

Kronos Quartet